Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η γέφυρα: ένα σύντομο, περιεκτικό animation


Το πείσμα, ο εγωισμός, η αδιαλλαξία κάθε άλλο παρά βοηθούν!
Μάλλον οξύνουν τις δυσκολίες και δημιουργούν επιπλέον εμπόδια. Όταν όμως επιδιώκεται η από κοινού εύρεση λύσης και υπάρχει συγκαταβατική διάθεση, τότε όλα γίνονται ευκολότερα!

Δείτε το πολύ σύντομο και περιεκτικό animation.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Όνειρα για ταξίδια στ' αστέρια!


Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο διάστημα;
Πως είναι άραγε η καθημερινότητα των αστροναυτών;
Η εκπομπή Space επισκέπτεται τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έχει τις απαντήσεις!!

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Το δέντρο που έδινε του Σελ Σίλβερσταϊν


                                                       

Η μηλιά αγαπά το αγόρι και του δίνει απλόχερα όλα τα αγαθά που μπορεί να διαθέσει: κρυψώνα, κλαδιά για στεφάνι, κλαδιά για να φτιάξει σπίτι, ξύλο για να φτιάξει βάρκα και χίλια δυο άλλα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι ανάγκες του αλλάζουν. Πρώτα το παιχνίδι, μετά η ανάγκη επιβίωσης, απόκτησης πλούτου, ανέσεων, δραπέτευσης από τη λύπη: η μηλιά για όλα έχει κάτι να δώσει. Το αγόρι μεγαλώνει, γίνεται νεαρός, άντρας, μεσήλικας, ηλικιωμένος. Αλλά για τη μηλιά είναι πάντα «το αγόρι». Ούτε ένα ευχαριστώ δεν θα λάβει ως ανταμοιβή από το φίλο της. Ωστόσο, θα θυσιάσει ως και τον κορμό της για να δώσει στο αγόρι την ευκαιρία να φύγει. Λυπάται βαθιά για την αναχώρηση του φίλου της. Λυπάται, ίσως, και για τον ακρωτηριασμό της. Τι απομένει πια; Κι όμως. Το αγόρι θα επιστρέψει και η μηλιά θα έχει κάτι ακόμη, πολύτιμο, να του δώσει. 
......Για τη γενναία παραδοχή ότι το δόσιμο και πόνο έχει, και μοναξιά και ρίσκο. Το ρίσκο του να μη βρει ποτέ ανταπόδοση. Και αυτό ακριβώς είναι το αληθινό δόσιμο. Αυτό που δεν ζητάει ανταμοιβή. 
....Είναι ένα δύσκολο παραμύθι το «Δέντρο που έδινε». Γιατί αποκαλύπτει τη γύμνια μας. Γιατί θυμίζει τον τρόπο που πρέπει να αγαπάμε και αντανακλά το ποιοι είμαστε τελικά: η μηλιά ή ο άνθρωπος.




Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πιάσαμε δουλειά για τα καλά!

Moνάδες μέτρησης μήκους- Μετατροπές-

Έχεις σκεφτεί ποτέ να γίνεις χτίστης (έστω και ...εικονικός);
Στο επόμενο παιχνίδι σου δίνεται η ευκαιρία να το κάνεις. Και είναι πολύ απλό. Δεν θα χρειαστείς ούτε καν εργαλεία. Αρκεί μόνο να κάνεις τις σωστές μετατροπές, ώστε να συναρμολογηθούν τα μέρη του σπιτιού...


ΠΡΟΣΟΧΗ 
Να θυμάσαι ότι στην Αγγλία (από όπου και το παιχνίδι) ΔΕΝ χρησιμοποιούν υποδιαστολή αλλά τελεία στους δεκαδικούς αριθμούς !!! Έτσι πρέπει να κάνεις κι εσύ στο παιχνίδι.


Λεξιλόγιο:
m     -->   Μέτρα
dm   -->   Δεκατόμετρα
cm   -->   Εκατοστά 
mm  -->   Χιλιοστά

Moνάδες μέτρησης μήκους- Μετατροπές-

Πόσο καλά έμαθες τις μετατροπές μήκους; Πολύ καλά, ε;
Απόδειξέ το στο επόμενο παιχνίδι! Βρες τα σωστά ζευγάρια και κάνε κλικ πάνω τους για να "εξαφανιστούν"...




Λεξιλόγιο:
Km   -->   Χιλιόμετρα 
m     -->   Μέτρα
dm   -->   Δεκατόμετρα
cm   -->   Εκατοστά 
mm  -->   Χιλιοστά     

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Παιχνίδι η επανάληψη στις πράξεις μεταξύ κλασμάτων

Παιχνίδι η επανάληψη στις πράξεις μεταξύ κλασμάτων...


Υπάρχουν 4 κατηγορίες ερωτήσεων: πρόσθεση (adding), αφαίρεση (subtracting), πολλαπλασιασμός (multiplying) και διαίρεση (dividing) κλασμάτων. Κάθε κατηγορία αποτελείται από 4 επίπεδα ερωτήσεων διαφορετικής δυσκολίας με ανάλογους πόντους. 
Κάνε κλικ σε όποια κατηγορία θέλεις και με όποια σειρά πόντων θέλεις και μάζεψε όσους περισσότερους πόντους μπορείς.
Μπορείς να παίξεις και παρέα με φίλους σου, καθώς έχεις τη δυνατότητα από την αρχή να επιλέξεις μέχρι 4 άτομα.


Ηλεκτρονικό επιτραπέζιο με κλάσματα...

Αν έχεις γίνει αστέρι στην πρόσθεση και στην αφαίρεση κλασμάτων, μπορείς να παίξεις και ένα πολύ ωραίο επιτραπέζιο παιχνίδι.

Μπορείς να φτάσεις στο τέρμα; Κι αν ναι, πόσους πόντους μπορείς να συγκεντρώσεις;






Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Το Τριώδιο άνοιξε... "Καλές Απόκριες!"

Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, μέχρι και του Μ. Σαββάτου. 


Ονομάζεται Τριώδιο. Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σημαίνει  οι τρεις ύμνοι που συνηθίζουμε να λέγε στην εκκλησία.

Η λέξη αποκριά γενικά δηλώνει ολόκληρο το χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων του Τριωδίου, πριν αρχίσει η περίοδος νηστείας που οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.
Όταν λέμε "ανοίγει το τριώδιο", εννοούμε ότι αρχίζουν οι αποκριές.
 
  Η πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου λέγεται και Προφωνή ή Προφωνέσιμη, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι αποκριές. Η εβδομάδα αυτή λέγεται και αμόλυτη ή απόλυτη, επειδή τότε οι ψυχές των πεθαμένων βγαίνουν στον Πάνω Κόσμο.
Η πρώτη εβδομάδα τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου. 
Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου ή Ολόκριγια, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νηστεύουν Τετάρτη και Παρασκευή.
 Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω, ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν η τελευταία μέρα της κρεοφαγίας (από + κρέας) όλης της περιόδου του Τριωδίου. 
Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα. Από τη Δευτέρα, μια εβδομάδα πριν την Καθαρή Δευτέρα, άρχιζε η αποχή από το κρέας και επιβαλλόταν η χρήση τυριού και γαλακτερών σαν ενδιάμεση άσκηση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας. 
Από την Καθαρή Δευτέρα, αμέσως μετά την Κυριακή της Τυρινής, όλοι οι κανονισμοί της νηστείας επανέρχονται σε ισχύ. Ωστόσο η ελεύθερη χρήση του κρασιού μετατρέπει αυτή τη Δευτέρα σε αποκορύφωμα της αποκριάς. 
Από την προτελευταία Κυριακή, την Κυριακή της Απόκρεω, πήρε την ονομασία της ολόκληρη η περίοδος των τριών εβδομάδων (από Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Τυροφάγου) πριν από την Καθαρή Δευτέρα, πρώτη μέρα της Σαρακοστής. 
Όλη αυτή η περίοδος ονομάζεται λαϊκά και χωρίς μεγάλη συνέπεια "αποκριά" ή "αποκριές" ή "απόκριες", δηλαδή μέρες αποχής από το κρέας, σε αντίθεση με τη "Σαρακοστή", δηλαδή τις σαράντα μέρες νηστείας.